Hijyen Eğitimi, 24/04/1930 tarihinde yayınlanan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 127. maddesine dayanılarak hazırlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği 5 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin tamamına Hijyen Eğitimi Yönetmeliği linkinden ulaşabilirsiniz. Bir kaç soru ve cevapla yönetmelikle ilgili aklınıza takılabilecek konulara değinmek istedik.
Bu yönetmeliğe göre aşağıda belirtilen iş kollarına dahil işyerlerinde, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan hiç kimse çalıştırılamaz. Bu eğitimin bütün çalışanlara verilmesini işyeri yetkilileri sağlamalıdır.
Genelde tüm işyerlerini kapsayan ancak özelde gıda firmalarıyla birebir ilişkili olan hijyen eğitimi, tüm çalışanlara verilen en önemli eğitimlerden biridir. Konaklama amaçlı kullanılan otel, motel ve pansiyonların mutfak kısımlarında çalışanların yüzde yüz uyması gereken hijyen kuralları, müşterinin olduğu kadar personelin de sağlığını korumak amaçlıdır.
İşyerlerindeki yemekhaneler, restoranlar, hazır yemek firmaları gibi kuruluşların dikkat etmesi gereken kurallar bütünü olarak verilen hijyen eğitimi, genel temizlik kurallarının bilimsel çalışılmış halidir.
Gıda üreten ve perakende olarak satışını yapan firmalar, misafirhane, pansiyon ve mutfak hizmeti ortak olan siteler, temizlik hizmeti veren şirketler, bakanlık tarafından eğitim verilmesi istenen meslekler, su üretimi ve satışı yapan firmalar, masaj salonları, güzellik salonları, bay-bayan kuaförleri, sauna-hamam-kaplıcalar gibi yerlerde hijyen eğitimi insan sağlığı açısından son derece önemlidir ve bu eğitimin verilmesi zorunludur.
Tüm çalışanlara uzmanlar tarafından verilen hijyen eğitimi konuları, işyerindeki genel temizliği ve personel temizliğini kapsamaktadır. Bu bağlamda verilen eğitimde aşağıdaki konular işlenmektedir;
Sağlık ve hijyen temel kavramları
Gıdalara zarar verebilecek nedenler
Çalışanların temizliği ve dikkat edilmesi gereken detaylar
İşyerinin temizliği ve dikkat edilmesi gereken konular
Dezenfeksiyon çalışmaları
Fırıncılık sektörü ile ilgili hijyen kuralları
HACCP örnekleri
Gıda enfeksiyonu ve ilk yardım
El yıkama ile yapılan dezenfeksiyon
Gerekli alanlarda maske kullanımı
Temizlik malzemelerinin ve kimyasalların kullanımı
Hijyen eğitimi ders notları
OSGB firmalarına bağlı uzmanlar tarafından verilen tüm eğitimlerde olduğu gibi hijyen eğitimi ders notları da dağıtılmakta ve personelin özetler halinde çalışmasına imkan tanınmaktadır. Eğitim süresince eğitimcilerin anlattığı tüm konular slaytlar ve diğer medya objeleri tarafından desteklenmektedir.
Verilecek eğitimlere işyeri sahiplerinin gerekli ortamı sağlaması ve zaman dilimi ayarlaması gerekir. Çift vardiyalı çalışan işyerlerinde aktif görevde olmayanların ters vardiyasında hijyen eğitimi tamamlanmalıdır.